Varierer træningen med leg

Tølt og pas – islænderens speciale

toelt-og-pas

Mine indlæg her på bloggen handler mest om mine personlige oplevelser og erfaringer med hestene, men jeg tænkte at det også kunne være sjovt, at lave et indlæg med lidt mere “fakta” om den islandske hest. Både for at fremhæve noget af det særlige og unikke ved den islandske hesterace, men også for at fremhæve noget af det, som jeg synes er et plus ved at ride islændere.

Én af de ting der er med til at skille den islandske hest ud fra alle andre hesteracer, er deres evne til at præstere en til to ekstra gangarter; nemlig tølt og pas, – udover skridt, trav og galop som andre heste også besidder.

Dog er deres evne til de to ekstra gangarter forskellige fra hest til hest, og der findes islandske heste som slet ikke har anlæg for at gå pas, eller hvor tølten kan være svær at finde. Disse heste bliver også kaldet 4 gængere (skridt, tølt, trav, galop) og 5 gængere (skridt, tølt, trav, galop, pas).

 

toelte2

Tølt er den gangart, der er med til at gøre den islandske hest så populær som den er blevet som ridehest. Det er en firtakts gangart, og noget af det som er med til at gøre gangarten så attraktiv som den er, er at man som rytter sidder dybt og roligt i sadlen og uden alle de rystelser, som ofte er forbundet med trav.

Tølt udvikles fra skridt, og med uændret fodfølge. Tempo og hastighed i gangarten defineres i tre forskellige slags tempi: Arbejdstølt, middeltempo og frit tempo. Arbejdstølt er det langsomste hvor hesten desuden er mest samlet, og frit tempo er det hurtigste hvor den skal strække kroppen og øge skridtlængden.

Jeg synes personligt selv at tølt er en helt og andeles pragtfuld gangart, og jeg elsker at kunne variere mellem alle gangarterne når jeg rider. Desuden er tølt også med til at gøre det mere behageligt at ride uden sadel, hvilket jeg er kæmpe fan af. Og så synes jeg blot at tølt i sig selv er en utrolig fascinerende gangart, hvor hesten har en fysisk holdning som udviser selvtillid og stolthed.

 

pas-2

Pas er en totakts gangart, hvor hesten flytter for- og bagben på samme side samtidigt, og med en lang svævefase inden næste benpar rammer jorden. Gangarten rides over korte, ligeud rettede strækninger, og kan komme op på en hastighed på omkring 40 km/t. Da pas er en ret anstrengende gangart for hesten, er det ikke en egentlig brugsgangart, men bliver typisk kun benyttet hvis man rider stævner.

Idealet er en hurtig, kraftfuld og velrejst hest, som bliver ved med at øge farten og udstråler en stor løbeglæde. Pasgang ser desuden yderst fascinerende ud!

 

Jeg håber i kunne lide og/eller bruge indlægget til noget, og måske endda er blevet lidt klogere på islænder racen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Varierer træningen med leg